De West-Afrikaanse dwerggeit is zeer populair in Nederland. Dit komt mede door zijn geringe afmetingen, waardoor hij op een kleinere ruimte gehouden kan worden. Ze zijn levendig en aanhankelijk, waardoor ze erg geschikt zijn voor kinderen.

Dwerggeiten hebben een droog en tochtvrij hok nodig waarin wekelijks vers stro moet worden gelegd. Ze hebben een klimtoestel nodig waarop ze kunnen klimmen. Het zijn kuddedieren, dus het houden van meerdere dieren is noodzakelijk.

West-Afrikaanse dwerggeiten komen in vele verschillende kleurslagen voor. Het meest voorkomend zijn de bruine dwerggeiten met een zwarte aalstreep, onderbuik en poten. Ook de zwarte dwerggeit (vaak met een wit stipje op het kopje) komt men regelmatig tegen. Heel populair zijn de bonte dieren. Deze komen voor in zwart en bruin bont.

Dwerggeiten werden door zeelieden van de Verenigde Oostindische Compagnie op eilanden op de vaarroute losgelaten om zodoende te kunnen dienen als vers vlees voor de terugweg.

Melkgeiten:

Gebruiksdoel: Vroeger werd de geit voor het vlees en de melk gehouden. Het was voor arme boeren een stuk goedkoper dan een koe te houden. Door de jaren heen zijn er steeds meer geiten bijgekomen die als gezelschapsdier gehouden worden.

Omdat geitenkaas steeds populairder wordt, worden er meer en meer melkgeiten gehouden.

Voortplanting: De voortplanting van geiten is seizoensgebonden. Ze zijn paringsbereid van het eind van de zomer tot het begin van de winter. De eisprong vindt dan om de 18 tot 24 dagen plaats.

De vruchtbaarheidsperiode duurt dan afhankelijk van de soort een paar uur tot een paar dagen. De draagtijd bedraagt 147 tot 152 dagen. Een eenjarige geit heeft meestal 1 of 2 lammeren. Een oudere geit krijgt vaak een tweeling.

Weetjes:

Geiten worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud

Een geit groeit na haar 3e levensjaar niet meer

Een geit heeft alleen ondertanden en kiezen

Een lam drinkt ongeveer 3 maanden melk

Een geit is 10 maanden te melken na de geboorte van het lam

De melk bevat ongeveer hetzelfde vet- en eiwitgehalte als koemelk

Geitenmelk is lichter verteerbaar

MAN:        Bok

VROUW:    Geit

KIND:        Lam