Als kinderboerderij hebben wij ambities. De ambitie voor duurzaamheid maar ook het vervullen van een sociale rol.

Wij willen op afzienbare tijd een aquapontics gaan aanleggen, speelgelegenheid waar waterkracht educatief wordt ingezet maar ook bijvoorbeeld fonteinfietsen.

Hiervoor is veel geld nodig..... en dat in de coronatijd.

Hiervoor hebben wij de fruitbomenactie bedacht. Onze natuur vraagt om uw hulp net als zoveel organisaties. Deze belangen willen wij samenbrengen in deze actie.

Als u een fruitboom koopt gaat daarvan een substantieel gedeelte na de club/vereniging/school waar de verkoper deel van uit maakt en een gedeelte na onze duurzaamheidsvoornemens.

Heeft u geen plek voor een perenboom dan kunt u toch mee doen. U koopt een boom en wij planten deze voor u op onze locatie en wellicht nog op andere plekken in de openbare ruimte die zich hiervoor lenen.

WAAROM deze perenboom:

Conference peer, Sappig, zoete bekende handpeer Rijptijd: eind september. Deze peer is tamelijk groot en heeft een goede smaak. Zelfbestuivend.

Naast vruchten hebben peren meerdere sierwaarden, frisgroen blad en bloesem in het voorjaar, gele tot oranjerode herfstkleuren (niet alle peren) en karaktervolle takken en stammen in de winter.

Insekten en vlinders zijn dol op de perenbloesem en natuurlijk de peren zelf. De distelvink (Puttertje) maakt graag zijn nest in de oksel van een stam.

Peren kunnen worden aangeplant in een boomgaard(je) of in de border, maar peren verlenen zich ook als gevelplant (fraai gezicht om een peer tegen de gevel van het huis of schuur aan te planten, maar ook aan de zuidkant tegen een tuinmuur).

Last van wespen! Plant een perenboom of een andere fruitboom in uw tuin, dan kunnen ze daar alles vinden wat ze nodig hebben en komen ze niet op uw terras.

Hoe verzorg je de perenboom?

  • Plant de boom zo snel mogelijk of zet ‘m tijdelijk in een emmer water;
  • Graaf een kuil zo diep als een emmer, en zorg dat de wortels de ruimte hebben;
  • Giet een emmer water in de kuil;
  • Plant de boom en gooi het gat weer dicht met losse grond en stamp licht aan (een beetje bodemverbeteraar met de grond vermengen kan zeker helpen);.

“De bomen zijn laagstam conference perenbomen. De boom wordt zo’n 3-3,5 meter hoog en kan zichzelf bestuiven. Dus we hopen dat iedereen kan genieten van lekkere peren, maar kunnen helaas niks beloven. Het kan ook zijn dat de boom in 2021 nog een beetje moet bijkomen en pas in 2022 peren geeft.”

Stichting de Bossche Hoeve

Kruiskampsingel 565a (hoek Kruiskamppad)

5224 KL 's-Hertogenbosch

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

let op:

Tot zeker juni 2023 zijn wij verplicht gesloten i.v.m. de verplichte afschermplicht van vogels in Nederland door de vogelgriep.

Zoals u wellicht weet heerst er in Nederland vogelgriep. Ter bescherming van dieren en mensen is er een afschermplicht van vogels.

Hierdoor is het door de NVWA verboden om bezoekers in aanraking of in de buurt te laten komen van deze dieren.

DAAROM ZIJN WIJ VOOR PUBLIEK GESLOTEN.

Wij zijn ons er van bewust dat er verschillende kinderboerderijen in Nederland wel open zijn. Dat is hun eigen keuze en ze overtreden daarmee meestal de wet.

Dit is eigenlijk hetzelfde als een aantal jaren geleden met de Q-koorts, e.e.a. werd ook toen zwaar onderschat. Veel mensen ondervinden daar nu nog de gevolgen van.

Vogelgriep is een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is van dieren op mensen maar ook andersom.

Wij willen niet het risico lopen dat u dieren besmet, maar nog belangrijker: dat u besmet raakt.

In  de tussentijd maken wij de kinderboerderij klaar voor de nieuwe dierenwelzijnseisen.

U zal in de toekomst geen dieren meer aantreffen in kooien.